Friday, 14 September 2012

Cube tgok video Justin Bieber ni.


 Assalamualaikum..

hari ini saya ingin berkongsikan tentang video Justin Bieber ni. serius bila saya tgok video hampir sama mcm zaman saya sekolah dulu dekat perimbun :)

kalau u all tgok video justin bieber lagu ini kan maknanya u all dpt mendalami kisah hidup saya yang lalu.
to blogger cube tgok video ni betul2.

serius jalan cite video ni hampir sama mcm zaman saya dekat perimbun dulu. huhu..
even bende ini sudah lepas tp saye still ingat lg kisah silam saya..
itu saje yang saye hendak kongsikan hari ini. thanks sgt kepada sesiapa yang sudi baca ok :)
ini cuma kisah dlu2 je ok n jgn amik serius sgt ok.. hehe
Assalamualaikum :D

Saturday, 25 August 2012

Renungan muhasabah diri


 assalamuaalaikum.. post saye amik dari sumber tertentu. Kite semo penah melakukan kesilapan dan saye rase lebih baik saye muhasabah diri utk menilai diri saye ini..

Telah bersabda Nabi S.A.W yang bermaksud:
“Ada empat perkara yang berharga dalam diri manusia dan dia boleh hilang dengan empat perkara juga. Adapun yang berharga itu ialah akal, agama, malu, dan amal soleh, maka:
  1. Akal boleh hilang disebabkan marah
  2. Agama boleh hilang disebabkan dengki
  3. Malu boleh hilang disebabkan tamak
  4. Amal soleh boleh hilang dan terhapus disebabkan suka menceritakan keburukan orang lain.
Manusia akan menghadapi empat penarikan:
  1. Malaikat pencabut nyawa akan menarik rohnya
  2. Para ahli waris akan menarik hartanya
  3. Ulat akan menarik tubuhnya
  4. Orang yang dimusuhi atau dianiayai akan menarik barang kepunyaannya di hari kiamat iaitu amalnya.”
Dari Ali r.a yang bermaksud:
“Sesungguhnya amalan yang paling sukar ada empat macam:
  1. Memberi maaf pada waktu marah
  2. Suka memberi pada waktu susah
  3. Menjauhi yang haram pada waktu sunyi
  4. Mengatakan yang hak kepada orang yang ditakuti atau kepada orang yang diharapkan sesuatu darinya.”
Dari Hatim al-Asom yang bermaksud:
“Empat perkara yang hanya diketahui oleh empat jenis orang akan nilainya iaitu:
  1. Nilai masa muda hanya diketahui oleh orang- orang tua
  2. Nilai kedamaian hanya diketahui oleh orang yang pernah ditimpa bencana
  3. Nilai kesihatan hanya diketahui oleh orang- orang sakit
  4. Nilai kehidupan hanya diketahui oleh orang-orang yang telah mati.”
Pesan Rasulullah S.A.W dalam hadith baginda:
“Peliharalah titah perintah Allah nescaya Dia akan memelihara engkau(sepanjang masa), peliharalah larangan Allah nescaya engkau dapati Dia selalu di hadapanmu. Apabila kamu meminta, hendaklah kamu meminta kepada Allah dan apabila kamu memohon hendaklah kamu memohon pertolongan dari Allah.
Ketahuilah,
Seandainya umat manusia sepakat untuk memberi sesuatu manfaat untukmu, mereka tidak dapat memberinya melainkan mengikut apa yang telah Allah tetapkan untukmu dan sekiranya mereka sepakat untuk menimpakan engkau dengan suatu keburukan tidaklah mereka dapat melakukannya melainkan dengan sesuatu yang Allah Taala telah tentukan ke atas dirimu, kerana telah terangkat pena dan telah kering kertas (telah ditentukan semuanya.” via FB
Wallahualam.

Saya harap usia saye yang semakin meningkat dapat memperbaiki diri saya yang baru.
Assalamualaikum.

Monday, 20 August 2012

Pindah to Selangor :D

 Assalamualaikum. hari ini saye berkongsi berkenaan tajuk diatas..
hehe..

Saya tidak pernah sangka yg saya akan pindah kembali ke Selangor.
serius terkejut mase dpt panggilan mase kat asrama. agak excited jugak la.. hee
saya bersyukur sgt kerana Allah ingin mempertemukan diriku dgn rakan-rakanku di Selangor lagi sekali. hehe.. Serius saye ta tau na ckp pe...




Bendera Negeri Selangor :D

insyaallah maybe bulan 9 saye trus pindah selangor dan saye akan jejak ke tanah selangor. cehh mcm penjajah pulak ayat saye ni. hahahaha* pang kang* hahaha
kepada rakan-rakanku insyaallah kalo de mase kite jumpe ok. huhu... Semoga korg ta penah lupekan aq tau. hahaha.. lupe kang sekeh bru tau. hahaha. gurau manja2 gitu. haha

Saye rse mcm ta saba pulak na tgok negeri Selangor sekali lg.. winkwink :D
saye harap kite dpt mengeratkan hubungan silaturrahim each other nanti :)
itu saje post saye hari ini n dan terima kasih sgt kepada blog walking yg sudi bace. hee

Assalamualaikum. semoga hari ini lebih indah dari hari sebelumnya :)








Thursday, 28 June 2012

My Top Favourite Food


Assalamualaikum dan selamat sejahtera blog walking :)

hari ini saya ingin berkongsi tentang kegemaran makanan saya. hehe.. sesiapa yang baca ini saye harap kite ada persamaan citarasa makanan even salah satu makanan pon da ok :D

                fish and chips adalah makanan paling saya suka tau :D memang pantang nmpk kalau ada kat restoran. hehe

    fetuccine carbonara ta silap saye la, ini pon kegemaran saya kalo setiap kali pegi KLCC makan ini sbb murah tau kat food 
 court dia :)











spagetti makanan kegemaran saya dari kecik sbb mak saye suka masakkan ini dari kecik lg tau. hee
















    nasi ayam pon saya suka tau. hee.. nyam nyam. haha














                                                              last sekali, rendang ayam ni memang kegemaran untuk makan tau masa raya. hee  







ok la setakat hari ini saje yang saya ingin kongsikan, assalamualaikum dan terima kasih kerana baca.
Assalamualaikum

Sunday, 24 June 2012

Kisah Jatuh Hati

Assalamualaikum n dan selamat sejahtera blog walking.

hari ini saya ingin ceritakan tajuk ini, haish haish jangan salah anggap saya tengah dilamun jiwang eh. hahaha.
saya shared pon mase tentang zaman silam saye eh, ok2 masa form 3 zaman Myspace tu, ok2 na kate form 2 saya tgok muka dia tadelah smpai jatuh hati, masuk form 3 boleh pulak terjatuh hati walaupun saya hanya pandang dari jarak jauh.. saya punya la jahat smpai cari no fon dia mase form 3 tanpa kebenaran lak tu, amaran jgn tiru bende ini* memang anti la dia tu kat saye tau no fon dia tanpa kebenaran. Pehh pelik gilaa mase tu boleh pulak saye syok kat dia tu. Saye mase tu tau ckit2 info pasal dia, then mase saye dtg laluan budak sekolah kat perimbun, mase tu terkejut n frust ohh bile tau dia da de BF, sekejap je frust tu, esok hari ok la.


Then mase cuti sekolah 2minggu, saye cuba tego2 dia kat myspace, dia reply msg saye then dia minta no fon saye (maybe dia da delete no fon saye)*, saye bg la sekali rupenya jeng jeng jeng BF dia call saye, saye pon berbincang la dengan baik2 nan BF dia n then jd ok. ok2 then, mase time koko tu, saye try tebalkan muke tego dia, even dlm ati malu gile ohh. then dia pon respond sempat la berbual ckit2 sebelum ayah dia amik dia dari sekolah. Mase tu ok lg, next week saye lepak2 la nan dia n kwn2 rapat dia, salah seorg kawan rapat dia adalah kawan saye, kiteorg lepak dari tengahari sampai petang kul 5lebih n kiteorg stay kat skolah. Then mase saye tego dia bile hari lain dia mcm na ta na je ckp. Saye pon tnye kwn rapat dia, dia ckp BF dia ta bg saye berkawan nan dia. ok2 then mase dia tgh single, saye pon dengan beraninya meluahkan perasaan dari hati saye mase tu kat Myspace dia, then dia ckp kepada rakan saye iaitu rakan dia juga, yg dia takkan maafkan selamanya kot. Memang ta boleh nafikan saye seorang yang banyak buat salah dekat dia mase tu n saye de juga cube meminta maaf dekat dia kat FB tp dia ta reply, mase bulan 3 2011, saye datang kembali ke Perimbun untuk amik keputusan lisan BM mase form 4, saye pon menuju ke bilik guru tp sebelum tu saye ternampak dia lari cepat2 sbb nampak kelibat saye. Memang anti gile kan dia tu kat saye. 

ok2 pe yang saye citekan ini dijadikan sebagai pengajaran, saye insan yang tidak sempurna dan tolong jangan tiru bende ini. Bg saye bile cinta seseorang itu tidak dibalas, ta salah pon kalo berkwn biasa. Semua orang akan menghadapi percintaan tp saye tidak bersedia untuk bercinta. Maybe saye mule menerima cinta masa alam pekerjaan apabila dewasa.

Assalamualaikum dan terima kasih kerana sudi membaca :)

Thursday, 21 June 2012

menikmati mase skrg

Assalamualaikum kepada blog walking :)

saye ingin berkongsikan ckit hari ini, menikmati mase dengan secukupnya sbb lepas ini kalau da smbung belaja da ta sempat tgok video lagu2, contact2 nan kawan2 sbb nanti da busy susah kat ipt masing2 bukak buku. 
member2 saye yang da smbung belaja kat u pon da jarang contact :( sbb diorg busy study an. Tapi tapelah saye faham diorg kene tumpukan pelajaran demi mase depan :D saye pon ta tau mcm mane keadaan saye kat ipt nanti sbb focus nan study, maybe nanti susah ckit na contact2 mcm dlu. tp tape insyaallah kalo saye tade keje n free dgn masa lapang, saye akan contact member2 saye yang berada di utara or selatan. cehwahhh. haha. skrg ini saye menikmati dgr2 lagu kat youtube n contact2 nan kwn. nanti serius rinduu wohhhh.

kepada rakan-rakanku saye akan kangen sgt sgt sgt lar nanti bila belaja kat ipt nanti.
tu saje utk luahan rindu to all my friends :D

assalamualaikum dan terima kasih sudi membaca. hehe

Thursday, 14 June 2012

Keje Dokumen KPM da na siap

Assalamualaikum,

Hari ini saye ingin menceritakan tentang kpm.
alhamdulilah saye dpt bidang yang saye minat tu

DIPLOMA IN ISLAMIC BANKING AND FINANCE
KPM : BANDAR MELAKA, MELAKA

first2 saye agak sedih jugak mase bile check keputusan kpm ni sampai di tulis "maaf permohonan anda tidak layak" alhamdulilah semasa sedih tu dgn keputusan tu, keluarga saye memberi semangat kepada saye, kawan baik saye juga memberikan semangat dan menemankan saye ketika sedih mase tu, semoga Allah balas jasa baik sahabatku ini n saye harap sahabat yang tolong saye itu bace post ini. hehe.


ok2. then lepas dpt tawaran kene print dokumen2 tu. na kte byk tade la byk sgt tp kire ok2 jela.. haha.
ok2 mcm2 kene isi dokumen penjamin, biodata keluarga, gambar saiz passport pon kene tempah, n mcm2 lg lar. haha.. ok2.. na cite mase saye buat medical check up, wahh na kte teruja tadelah tp gemuruh pon de first time kan. mase X-Ray tu lg la mcm gelabah2 ckit smpai org tu pon ckp "adik relax la bkn ade papepun". haha. keputusan medical check up pon da dpt da lega da sbb keje dokumen kpm pon hmpir siap :)
skrg ni tinggal susun dokumen ikut turutan je yg tertulis di kandungan. hehe

selepas ini, saye akan belaja di sana dalam mase 3Tahun di Melaka, saye ingin mengucapkan terima kasih sgt sgt sgt lahh kepada keluarga dan rakan-rakan yang sentiasa bantu dlm hidup saye. itu saje blog saye telah tulis hari ini n terima kasih kerana sudi bace blog saye ini :D

 kate2 semangat kepada semua orang "NEVER GIVE UP IN OUR LIFE"


assalamualaikum dan Insyaallah semoga hidup kita diberkati Allah :D